30. března 2016

Za méně negativní svět

Občas, když nastane správná konstelace hvězd, kohout snese vejce za úplňku a zároveň v paralelním vesmíru někdo kýchne, se vydám ven. Tím myslím jindy než večer. A pokaždé mě strašně překvapí, jak je svět negativní. Většina lidí, se kterými se tak nějak chtě nechtě dostanete do styku, když potřebujete koupit rohlíky, nebo nastoupit do MHD, je primárně nevrlá. Automaticky očekávají spíš to horší. A to je pak samozřejmě taky potká. Když se na někoho mračíte, ještě než vůbec zjistíte co chce, tak to nikomu moc na náladě nepřidá a dotyčný s vámi bude jednat podle toho.
Prší, stojíte na zastávce, která je přeplněná lidmi bez deštníků a mezi nimi stojí paní s deštníkem, která by teoreticky vůbec pod stříškou stát nemusela a navíc zabírá dost místa. Přijde pán a už z dálky se mračí. Asi měl blbej den, co já vím. Ale když na paní vyjede, že se má jako posunout, že některý lidi se potřebujou schovat, tak chápu, že paní odsekne. Je taky naprosto pochopitelné, že paní nechce, aby na ni foukalo a od toho ji deštník nespasí. Pán ji mohl požádat, jestli by deštník schovala, aby se pod střechu vešlo víc lidí. Pán mohl být gentleman a kvůli těm dvěma minutám starou paní nevyhazovat ze zastávky (ano, nastoupil do prvního busu, který následně přijel). Dokonce si myslím, že klidně mohl paní požádat, aby se posunula zpod střechy. Jen by stačilo to zvládnout s úsměvem. A  kdyby paní zareagovala jinak, kdyby se usmála a omluvila se s tím, že na ni fouká a že by radši zůstala pod střechou, tak by třeba pán změnil názor a nějak by se vešli. Ale ani jeden to nezkusil a tak se radši pohádali a oba si zkazili den. Jaký to má smysl?
Já chápu, že ten pozitivní přístup nefunguje vždycky, možná dokonce ani ne většinou. Ale benefity, které to oběma a více stranám přinese, pokud to vyjde, za to zkoušení přece stojí, no ne?
Když vám přinese jídlo totálně zpruzenej číšník a nedej bože, udělá chybu v objednávce, tak se stačí zarazit, než ho zprudíte ještě víc, a místo toho vzít věc pozitivně a třeba kus chyby na sebe... Že jste se spletli, že jste to řekli nejasně, že chápete, proč ty dvě věci zaměnil, apod. A možná budete první, kdo na něj ten den nekřičel a zvednete mu náladu. A až bude obsluhovat další stůl, bude se už usmívat a tím potěší někoho, kdo měl taky špatnej den a přišel na panáka, aby to zapil.
Ve výsledku někoho i můžete zachránit od alkoholismu jen tím, že se nenaserete hned, jak vám k tomu někdo dá příležitost!

Žádné komentáře:

Okomentovat